v.l.n.r. Veenstra Van Ginkel Ter Hark Trebbe

Opening Engelse Tuin Landgoed in den Houte

Aan de noordwestelijke rand van Noordwijkerhout verrijst op het voormalige St. Bavo-terrein een compleet nieuwe woonwijk. In deze wijk, die de naam Landgoed in den Houte draagt, is plek voor circa zevenhonderd woningen in een groene, parkachtige setting. Inmiddels zijn er ruim vierhonderd woningen gerealiseerd. Na drie jaar bouwen is in de herontwikkeling een nieuwe mijlpaal behaald. De opening van de Engelse tuin op Landgoed in den Houte.

De Engelse Tuin, De Franse Tuin en de historische begraafplaats worden in ere hersteld. Op enkele elementen na is de Engelse tuin afgerond en klaar om formeel te worden geopend. Onder toeziend oog van de bewoners van het landgoed, zorgden Wethouder Ter Hark, namens gemeente Noordwijk, Renzo Veenstra, namens Rrog, Niels van Ginkel, namens Novaform en Hein Trebbe jr., namens Trebbe ervoor dat met één druk op de knop de fontein in de Engelse tuin aanging. Daarna was er tijd voor een Engelse High Tea én een informatiemarkt met kraampjes, ingevuld door lokale verenigingen . Zo kregen de bewoners van Landgoed in den Houte volop de tijd om kennis met elkaar én Noordwijkerhout te maken.

Wethouder Ter Hark: ”Met de restauratie van de Engelse tuin heeft de parel die deze tuin ooit was weer glans gekregen. Dankzij de aansluiting op het regionale wandel- en fietsnetwerk zal de schoonheid van het Bavo-terrein ook door de recreant worden ontdekt. “

Niels van Ginkel, directeur Novaform West: “Een buurt maak je met elkaar. Ik ben dan ook blij dat we hier vandaag met veel (toekomstige) bewoners bij elkaar zijn om elkaar beter te leren kennen. De Engelse tuin is ingericht voor ontspanning én ontmoeting. Met De Dierenhoeve als sociaal middelpunt is het een bijzondere plek geworden voor de hele buurt. De (toekomstige) bewoners zullen zich zeker thuis voelen op het landgoed”.

Hein Trebbe jr., directeur bij Trebbe: “Landgoed in den Houte ontwikkelt zich stap voor stap tot een fantastische, groene leefomgeving met een mooie mix aan doelgroepen. Mede dankzij het herstel van de tuinen ben ik ervan overtuigd dat de bewoners hier hun woongeluk gaan vinden.”

Over de herontwikkeling van Landgoed in den Houte
Landgoed in den Houte is gesitueerd op het Bavo-terrein deed in de periode 1914-2014 precies een eeuw lang dienst als psychiatrisch ziekenhuisterrein. ‘De Bavo’ was een belangrijke werkgever en economische factor in Noordwijkerhout, totdat het terrein voor de zorg niet langer nodig was. Door de herontwikkeling naar een groen woonmilieu met een grote diversiteit aan woningen zal het Bavo-terrein weer blijvend waarde toevoegen aan de kern van Noordwijkerhout. In totaal worden er in Landgoed in den Houte ongeveer 700 zorg-, rij-, twee-onder-een-kapwoningen en appartementen bestemd voor de sociale verhuur, vrije sector huur en verkoop gerealiseerd. De transformatie van het voormalige klooster behoort ook tot de herontwikkeling.

Landgoed in den Houte, met respect voor de historie een fijne leefomgeving
Medio 2020 startte de bouw van de eerste fase, inmiddels zijn er al ruim 400 woningen in aanbouw of opgeleverd. Landgoed in den Houte brengt de bestaande landschappelijke structuren opnieuw tot bloei. De tuinen op het landgoed en de omgeving zijn in de omgeving altijd zeer geliefd geweest. Daarom herstelt de ontwikkelcombinatie De Engelse Tuin, de Franse Tuin en de historische begraafplaats in oude luister naar een ontwerp van Rrog Stedenbouw en Landschap. Ook ontwikkelt de Bavo-sloot zich tot een meanderende waterloop in een doorlopend parklandschap. Het herstel van de Engelse tuin is een project onder het Gebiedsprogramma B(l)oeiende Bollenstreek. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door Holland Rijnland en de provincie Zuid-Holland. De architectuur voor de nieuwe woningen is geïnspireerd op de historische gebouwen van het Bavo-terrein en de historie van de bollencultuur.

3 sfeerbeeld opening Engelse tuin en High tea
2 fontein in Engelse tuin
vlnr Veenstra Van Ginkel Ter Hark Trebbe
Nieuwsoverzicht
Deel dit verhaal