Edwin Kolkhuis Tanke en Harold van Rooijen vormen samen het Van de Klok-logo

Van de Klok en Novaform Eindhoven bundelen krachten

11 december 2023

Met ingang van 1 januari prijkt bij vastgoedontwikkelaar Novaform in Eindhoven de naam Van de Klok op de gevel. Dit wordt een extra vestiging naast het kantoor in Nijmegen en de materieeldienst in Cuijk. Het huidige kantoor van Novaform op het Flight Forum wordt hiervoor omgeturnd. Voor KlokGroep-bestuurders Edwin Kolkhuis Tanke (Novaform en Adriaan van Erk) en Harold van Rooijen (Van de Klok en Heilijgers) is de integratie een bewuste stap om beide bedrijven een sterkere markpositie te geven.

Zo’n twintig jaar werken de mannen samen. Ze weten heel goed wat ze aan elkaar hebben en kennen elke heg én steg in bouw- en ontwikkelingsland. “Wie de huidige ontwikkelingen volgt, snapt waarom we dit besluit hebben genomen”, schetst Edwin. Harold valt ‘m direct bij: “Novaform Eindhoven was puur een ontwikkelaar en geen bouwer. Prachtige projecten, maar in de huidige tijd is vastgoedontwikkeling als op zichzelf staande business een kwetsbare tak van sport geworden.


Bufferen en versterken

Edwin: “Er komen steeds meer overheidsregels op ons bord te liggen. Dat stroopt op en kost steeds meer geld. En het kan je in een bouwteam als ontwikkelaar zomaar gebeuren dat de prioriteiten van een externe bouwer verschuiven en de begrote aanneemsom ineens veel hoger is dan de raming. Toch al dunne marges kunnen dan zomaar omslaan in een verliespost. Het verdienmodel bij Novaform zit aan de voorkant van de bouwcyclus. Er is geen realisatiefase om nog iets goed te maken. Dat versterken we nu door Van de Klok en Novaform Eindhoven te integreren. Voortaan leveren we vanuit beide vestigingen ontwikkeling en realisatie samen. Dat biedt een gezonder toekomstperspectief, denken wij. Hopelijk geven we elkaar zo de buffer die nodig is.”

‘In de huidige tijd is vastgoedontwikkeling een uiterst kwetsbare tak van sport geworden. Door inbedding in Van de Klok, ontstaan nieuwe kansen én een solide geheel met toekomst.’


Anticiperen op marktontwikkelingen

De recente ontwikkelingen in de markt onderstrepen deze keuze. De hypotheekrente stijgt waarmee de financierbaarheid van projecten en woningen onder druk komt te staan. De loon- en materiaalkosten resulteren in hogere bouwkosten, terwijl de behoefte aan duurzame én betaalbare woningen stijgt. Ontwikkelingen in het duurdere segment laten zich lastig verkopen. En waar haal je de juiste medewerkers vandaan? Er is sprake van forse capaciteitsproblemen. De veranderende regelgeving rond het ontwikkelen van nieuwbouwprojecten - zoals de omgevingswet en het twee derde betaalbaar maken van projecten - is nauwelijks bij te benen. En ondertussen schuift de overheid de verantwoordelijkheid en daarmee alle risico’s naar de markt.


Verbreding van de propositie

Voor Edwin was de optelsom wel helder: “Misschien moet jij dit zeggen Harold, maar wij zijn op zoek gegaan naar een manier om kennis te borgen Door Novaform Eindhoven in te bedden en Novaform Rotterdam binnen KlokGroep ontwikkelaar te maken van complexe, binnenstedelijke projecten, ontstaat een solide geheel met toekomst. Harold vult aan: “Van de Klok is als bouwende ontwikkelaar in Eindhoven bijvoorbeeld al jaren actief met verduurzamingsprojecten voor corporaties en zorgpartijen. Onze bestaande en nieuwe opdrachtgevers kunnen we nu het volledige palet van ontwikkeling, realisatie, transformatie, verduurzaming en onderhoud aanbieden. Dat geeft ons een veel betere entree. De inzet van de bouwconcepten BaseHome, Wonivo en Optimaat zullen hierbij een positief effect hebben: ontwikkelingen verlopen zo sneller en de aanloopkosten worden minder.”


Corridor naar het zuiden

Vanuit de Eindhovense Van de Klok vestiging ontvouwt zich ook een nieuwe handelsroute naar het zuiden. Harold: “Ik zie alleen maar kansen. Het zal duidelijk zijn dat we met deze integratie heel Brabant kunnen bedienen. Maar we steken ook over naar Limburg waar we in Weert al een prachtige grondpositie hebben. Eindhoven zelf is uiteraard het epicentrum. De binnenstedelijke ambities vanuit de gemeente zijn daar letterlijk torenhoog. Met erfgoed als Strijp-S, Brainport Eindhoven en mooie bedrijvigheid koesteren we de vijfde stad van Nederland als ons tweede thuis.”


Expertise en samenspel

Aan de integratie ging een zorgvuldig traject vooraf. Voordat de centrale ondernemingsraad zijn goedkeuring gaf, zag je de samenwerking al ontstaan. Edwin: “We zien dit niet als een overname, eerder als een hergroepering. Novaform Rotterdam zal de komende jaren uitgroeien tot de meest logische keuze als het gaat om de ontwikkeling van hoogbouw en binnenstedelijke, complexe opdrachten. Zij hebben unieke kennis die we ook voor onze andere projecten in Nederland kunnen inzetten. Vanwege het risicovolle karakter vereisen complexe, binnenstedelijke projecten specifieke expertise en die hebben ze in de Maasstad.”

Na de overnames van Adriaan van Erk en Heilijgers - en nu dus deze integratie - is het voor Harold en Edwin even tijd voor bezinning: “Beiden zijn we ooit bij KlokGroep als stagiair projectontwikkeling begonnen. Dit is een bedrijf van kansen. Dingen groeien onder je handen, je krijgt het vertrouwen en je doet letterlijk alles wat in je vermogen ligt. Maar dat je een kleine dertig jaar later beslist over een concernomzet van honderden miljoenen, dat je indirect de zorg draagt voor vele gezinnen en op de borst staat van een betaald voetbalclub, dat hadden we toen echt niet durven voorspellen.”


Nieuwe locatie Van de Klok in Eindhoven

Nieuw kantoor Van de Klok
Eindhoven

Edwin Kolkhuis Tanke en Harold van Rooijen

Edwin Kolkhuis Tanke en
Harold van Rooijen

Nieuw kantoor Van de Klok, Eindhoven

Nieuw kantoor Van de Klok
Eindhoven

Nieuw kantoor Van de Klok, Eindhoven

Nieuw kantoor Van de Klok
Eindhoven

Wat vooraf ging

De geschiedenis van Novaform begon in 1981 met de oprichting van het bedrijf Planoform, dat zich specialiseerde in de ontwikkeling van maatschappelijk vastgoed. In 2003 nam KlokGroep Planoform Zuid over en veranderde het de naam in Novaform Vastgoedontwikkelaars.

Binnen KlokGroep vormt Novaform een zelfstandige organisatie met vestigingen in Eindhoven, Rotterdam, Düsseldorf (Duitsland) en Poznan (Polen).

Met deze integratie bedient Van de Klok de woningmarkt vanaf 1 januari 2024 dus vanuit twee locaties: Nijmegen én Eindhoven. Novaform in Rotterdam wordt verantwoordelijk voor de ontwikkeling van complexe, binnenstedelijke projecten en ondersteunt daarbij alle zusterbedrijven in KlokGroep.

Nieuwsoverzicht
Deel dit verhaal