Rivium Real Estate B.V. selecteert Mei voor Waterfront Rivium

13 december 2022

Mei architects and planners heeft de architectenselectie voor het Waterfront Rivium van Rivium District in Capelle aan den IJssel gewonnen. Het bedrijventerrein, dat op een prominente zichtlocatie ligt aan de Maas, bestaat op dit moment voornamelijk uit gedeeltelijk leegstaande kantoorpanden en wordt de komende jaren getransformeerd tot nieuwe werk-woonwijk met mix aan voorzieningen, zoals horeca en detailhandel. Opdrachtgever Rivium Real Estate, een samenwerking tussen Novaform Vastgoedontwikkelaars West en Zuiver Vastgoed Groep, heeft de ambitie een goed en waardevol Waterfront te ontwikkelen, waarin de thema’s Thuis, Comfort en Identiteit centraal staan. Mei overtuigde de initiatiefnemers van de uitvraag met een krachtig plan van aanpak en architectonisch-stedenbouwkundige visie, die bijdraagt aan de toekomstige identiteit van Rivium.

Waterfront Rivium

De ontwikkeling van het Waterfront Rivium gaat ervoor zorgen dat de locatie, nu gekenmerkt door anonimiteit en zakelijkheid, verandert in een levendig gemengd gebied. Hierbij wordt gefocust op de kwaliteit van het maaiveld, waarbij de actieve plint ontmoeting stimuleert en sociale veiligheid verbetert. Waterfront Rivium die in totaal circa 65.000 m2 aan programma bevat, krijgt een herkenbare en spraakmakende beeldkwaliteit die bijdraagt aan de identiteit van het ensemble aan de Maas. Door bovendien te sturen op diversiteit in verschillende functies, wordt het Rivium District een aantrekkelijke plek voor een brede doelgroep van bewoners, werknemers en recreanten. Het Rivium District wordt een spannende stadswijk aan de Maas, voor mensen met lef, mensen die willen pionieren, voor ondernemerschap, creativiteit en opgestroopte mouwen. Bestaande en nieuwe kwaliteiten zorgen voor aantrekkelijke contrasten die mensen boeien, nu en in de toekomst.

Integraliteit en maakbaarheid

“De keuze voor deze opgave is gevallen op Mei vanwege hun werkwijze, omvangrijke portfolio en ruime ervaring in het transformeren van kantoor- en bedrijventerreinen naar identiteitsvolle en gezonde woon-werk omgevingen”, aldus Remy van de Gaar namens Rivium Real Estate.
Voorbeelden hiervan zijn onder meer de Binckhorst in Den Haag, Kabeldistrict in Delft en Merwede in Utrecht. De aanpak van Mei bij dit type opgave kenmerkt zich door een integrale en parallelle benadering binnen het domein van stad, gebouw en openbare ruimte. In de specificatie voor deze opgave was de opdrachtgever vooral aangetrokken door de integrale kwaliteit, de maakbaarheid en functionaliteit van het plan van aanpak.

Het Rivium District

De opgave Rivium is vanaf 2018 door de gemeente Capelle aan den IJssel en vijf ontwikkelaars/beleggers in gang gezet, richting een dynamisch hoogstedelijke omgeving met een mix van wonen, werken en recreatie. Circa 5.000 woningen zullen daarbij gerealiseerd worden, net als diverse wijkvoorzieningen. De invulling en ontwikkeling van de verschillende kavels binnen Rivium worden door diverse initiatiefnemers uitgewerkt. Momenteel wordt gewerkt aan het opstellen van de samenwerkingsovereenkomst met de gemeente en worden de voorbereidingen getroffen voor het wijzigen van de bestemming.

Programma:
In de eerste fase betreft het een nieuwbouwprogramma van ca. 65.000 m² bruto vloeroppervlak, waarvan ca. 4.800 m² commerciële ruimten, ca. 5.000 m² boven- en/of ondergronds parkeren en ca. 51.000 m² woonprogramma.

Nieuwsoverzicht
Deel dit verhaal