Realisatie woontoren De Bankier Tilburg van start gegaan in Groningen
In Groningen wordt momenteel al hard gewerkt aan de realisatie van project De Bankier in Tilburg, terwijl aan de Spoorlaan in Tilburg nog gestart moet worden met het slopen van de huidige bebouwing.
Rijke historie
De Bankier dankt haar naam aan het monumentale bankgebouw dat aan de Spoorlaan in het hart van Tilburg gesitueerd is. Dit ruim vijfenzestig jaar oude pand wordt nieuw leven ingeblazen: architectenbureau Diederendirrix heeft een 23 verdiepingen tellende woontoren met luxe stadsappartementen ontworpen voor deze locatie. De Bankier is dus onderdeel van een zeer rijke historie.
Prefabricage
De woontoren wordt gemaakt van geprefabriceerde betonnen wanden en vloeren. Ook de gevel van De Bankier wordt geheel uit geprefabriceerde elementen opgetrokken. Door prefabricage kan de bouwtijd aanzienlijk verkort worden, wat ook met bouw gepaard gaande overlast voor de directe omgeving vermindert. Daarnaast komt het de kwaliteit van het gebouw ten goede doordat een groot gedeelte van het bouwproces in perfecte binnencondities van een fabriekshal plaatsvindt.
Bij het productieproces van deze gevelelementen komt heel wat vakmanschap kijken, zo ondervond projectontwikkelaar Guus Theuws tijdens zijn bezoek aan Hibex, de producent van de gevelelementen. VOF Spoorlaan, een samenwerkingsverband tussen Novaform Vastgoedontwikkelaars en CRA Vastgoed, heeft samen met Tom Kuipers (bureau EAU) en aannemer Huybregts Relou het Groningse bedrijf Hibex bezocht. Hibex is al begonnen met de productie van de geveldelen voor De Bankier.
Productieproces
De gevelelementen blijven tijdens het productieproces op dezelfde locatie in de fabriek. Het begint met de bekisting van het buitenblad, het gedeelte van het gevelelement dat aan de buitenzijde zichtbaar blijft. Deze bekisting wordt gemaakt van hoogwaardige houtsoorten om zodoende het best mogelijke eindresultaat te bereiken. Het maken van de bekisting heeft veel weg van interieurbouw; dit dient strak en maatvast te gebeuren. Via een kraanbaan, die aan het dak van de fabriek hangt, worden alle benodigde materialen aangevoerd. Ook het beton wordt via de kraanbaan in de bekisting gegoten. Zo komt de fabriek als het ware naar het element toe. Als het buitenblad klaar is, wordt er isolatiemateriaal op aangebracht, waarop vervolgens het binnenblad (de binnenwand) wordt gestort. Alle benodigde installatievoorzieningen worden gelijk in dit binnenblad meegenomen. Als het element geheel ontdaan is van haar bekisting, dan wordt het via de kraanbaan naar het terrein van Hibex verplaatst. Daar blijft het element opgeslagen totdat het naar de bouwplaats in Tilburg wordt gebracht voor montage.
En zo is de bouw van De Bankier in Groningen al begonnen, terwijl aan de Spoorlaan in Tilburg nog gestart moet worden met het slopen van de huidige bebouwing.
- Ontwerp: Diederendirrix architects
- Engineering en uitwerking ontwerp: Bureau EAU
- Ontwikkeling: VOF Spoorlaan
- Realisatie: Huybregts Relou
- Verkoop: Van de Water Groep en Hart van Brabant Makelaardij