Een stapje dichter bij 142 nieuwe woningen in Tienvoet Heinenoord

Op 26 maart tekenden wethouder Piet van Leenen (wonen, gemeente Hoeksche Waard) en Edwin Kolkhuis Tanke van Novaform Vastgoedontwikkelaars de anterieure overeenkomst voor de ontwikkeling van 142 nieuwe woningen in Heinenoord. De woningen komen ten oosten van de Tienvoet. Met deze mijlpaal is weer een volgende stap gezet in het realiseren van diverse typen rij- en hoekwoningen, twee-onder-één-kapwoningen en vrijstaande woningen. Daarnaast kent het project een aantal Tiny Houses en 20 huurwoningen van woningcorporatie HW Wonen. Een woonproject waar ook ruimte is voor verschillende doelgroepen.

Wethouder Van Leenen vertelt: "Jong of oud, starter of doorstromer. Iedereen vindt een plekje in deze nieuwe groene wijk. In dit project komen landschap en wonen samen. Wonen in de natuur en toch dichtbij voorzieningen."


'Waard', 'kreek' en 'laan'

Architectenbureau RoosRos tekent de 142 woningen. Het stedenbouwkundig plan is opgesteld door ECHO Urban Design. ECHO: "Door de planopzet in de verschillende woonkwaliteiten 'waard', 'kreek' en 'laan' voegt de wijk zich op een vanzelfsprekende manier in haar omgeving. Toekomstige bewoners wonen in het groen (waard), aan water (kreek) of langs een statige laan. En welke plek je ook kiest, altijd past de woonomgeving bij het karakteristieke landschap van de Hoeksche Waard."


Duurzaam en klimaatbestendig bouwen

In dit project wordt rekening gehouden met het steeds veranderende klimaat en komt er bijvoorbeeld een waterbufferzone om extreme regenval op te vangen. Ook worden alle woningen gasloos, met energieopwekkende voorzieningen. De woningen worden energieneutraal gebouwd op het niveau van een zogeheten Nul op de Meter woning.

Door de planopzet voegt de wijk zich op een vanzelfsprekende manier in haar omgeving.


Participatiebijeenkomsten

Het afgelopen half jaar vonden meerdere digitale participatiebijeenkomsten plaats waar veel belangstelling voor was. Per bijeenkomst was er een opkomst van ongeveer 150 tot 200 mensen. Het del van de bijeenkomsten was om inwoners en toekomstige bewoners bij de ontwikkeling te betrekken. Novaform: "Er is duidelijk veel interesse in nieuwe woningen in de Tienvoet. 'Ruim opgezet' en 'veel groen en water' waren de meest gehoorde reacties. De reacties zijn zoveel mogelijk meegenomen in de verdere uitwerking van het plan. Naar verwachting gaat het project eind dit jaar in verkoop."


Herziening van het bestemmingsplan

Op dit moment heeft het plangebied een andere bestemming. Het bestemmingsplan moet daarom worden herzien in de bestemming wonen. Dit herzieningsproces is gestart in april 2021 en duurt ongeveer een jaar. Het bestemmingsplan is van kracht als de gemeenteraad het vaststelt.


Meer informatie

Kijk op www.tienvoet-heinenoord.nl voor meer informatie over het project. Op deze projectwebsite is het ook mogelijk om in te schrijven voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen in Tienvoet.

Een stapje dichter bij woningen in Tienvoet Heinenoord

Nieuwsoverzicht
Deel dit verhaal