Edwin Kolkhuis Tanke, Arie Houweling en Bartjan van Haaren
Bartjan van Haaren, directeur ontwikkeling
Arie Houweling, directeur Bouw
Edwin Kolkhuis Tanke, directielid KlokHolding en bestuurder van Novaform en Adriaan van Erk
Het volledige directieteam van de Adriaan van Erk Groep (incusief Edwin) in hun timmerfabriek
Arjen Knottnerus, bedrijfsjurist
Harrie Doebe, commercieel directeur
Leendert van ’t Veer, financieel directeur
Directieteam Adriaan van Erk Groep

Een echt familiebedrijf met oog voor kopers, kwaliteit en ondernemerschap

7 december 2022

Met de overname van de Adriaan van Erk Groep uit Bergambacht komt KlokHolding binnen in de top 15 van grootste ontwikkelaars en bouwers van Nederland. In juli van dit jaar tekende KlokHolding de koopovereenkomst en maakte de overname wereldkundig. In september vond de officiële overdracht van de aandelen plaats en is het nieuwe directieteam, onder leiding van Arie Houweling en Bartjan van Haaren, de organisatie gaan leiden. Edwin Kolkhuis Tanke (directielid KlokHolding en bestuurder van Novaform en Adriaan van Erk) fungeert namens de holding als ‘bruggenhoofd’.

Tot voor kort waren de aandelen van de Adriaan van Erk Groep in handen van de kinderen van oprichter Jos van Erk, die in 2021 op 84-jarige leeftijd overleed. Twee jaar daarvoor - in 2019 - besloot de directie om het bedrijf te verkopen. “Als oud-eigenaar snapte hij dat er iets moest gebeuren om het bedrijf klaar te stomen voor de toekomst”, steekt Edwin Kolkhuis Tanke van wal. “Sinds de eerste contacten is alles in een stroomversnelling terecht gekomen. Dat was prettig om te constateren.”

Zelfstandig functioneren

Voor de verkoop waren enkele belangrijke criteria van toepassing. Voor KlokHolding was het geen probleem om aan deze voorwaarden te voldoen. “Het bedrijf moest onder de vleugels van KlokHolding zelfstandig blijven functioneren, zowel in ontwikkeling en realisatie”, vertelt Arie Houweling. “Verder was een voorwaarde om de bedrijfsnaam intact te laten. De goede naam is immers sinds de oprichting met zorg opgebouwd. Deze criteria zijn cruciaal met het oog op de derde voorwaarde: waarborging van continuïteit en werkgelegenheid. We zijn niet voor niks een veelzijdige organisatie die met succes ontwikkelt, realiseert en produceert in de bouw in Nederland”

Familiebedrijven pur sang

Zowel KlokHolding als de Adriaan van Erk Groep zijn van origine familiebedrijven met een sterke focus op het ondernemerschap. “Deze overeenkomst schept een band”, vult Bartjan van Haaren aan. “In de dagelijkse praktijk merk ik dat we op één lijn zitten. We herkennen veel in elkaars DNA. Het is nu de uitdaging om de onderlinge synergie te versterken.”

Shirtsponsor N.E.C.

Behalve overeenkomsten zijn er natuurlijk ook verschillen tussen beide bedrijven. Een belangrijk verschil zit in de wijze waarop ze naar buiten treden. “Binnen de Adriaan van Erk Groep heerst heel sterk het gevoel van: doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg”, licht Arie Houweling toe. “We houden er niet van om van de daken te schreeuwen hoe goed we zijn.

Je mag als bedrijf trots zijn op wie je bent, wat je doet en wat je hebt bereikt.

Edwin Kolkhuis Tanke stelt dat de overige dochters van KlokHolding zich bewust veel nadrukkelijker profileren. “Je mag als bedrijf trots zijn op wie je bent, wat je doet en wat je hebt bereikt”, beargumenteert hij zijn standpunt. “Zo is KlokGroep bijvoorbeeld de trotse shirtsponsor van voetbalclub N.E.C. en hebben we onlangs het contract met enkele jaren verlengd. De Adriaan van Erk Groep heeft zo’n goede naam en uitstraling, dat hoef je niet te verbergen voor de buitenwereld.”

Oog voor kwaliteit

Volgens Edwin Kolkhuis Tanke is het sterk ontwikkelde kwaliteitsdenken binnen de Adriaan van Erk Groep een eigenschap waar KlokHolding zijn voordeel mee kan doen. Het Bergambachtse bedrijf won de afgelopen jaren meerdere keren de SKB award Meest klantgerichte bouwer. “In onze bedrijfsfilosofie komt de klant op de eerste plaats”, geeft Arie Houweling tekst en uitleg. “Om onze dienstverlening ter verbeteren, is het dus belangrijk om te weten hoe de klant tegen ons als ontwikkelaar en bouwer aankijkt.”

Toekomstperspectief

Volgens Bartjan van Haaren kijken hij en zijn collega’s reikhalzend uit naar de kruisbestuiving op managementniveau. “Marketing, HRM, duurzaamheid, innovatie en ICT zijn de afgelopen jaren bij de Adriaan van Erk Groep onderbelicht gebleven”, stelt hij tot slot vast. “Ik ben ervan overtuigd dat we daarvan de komende jaren de vruchten plukken. Opgeteld bij de schaalvergroting, de risicospreiding en het toegenomen aantal grondposities staat ons een mooie toekomst te wachten. Het is nu zaak om hier gezamenlijk vorm en inhoud aan te geven.”

Nieuwsoverzicht
Deel dit verhaal