De Novaform² van Guus Theuws

28 april 2022

Novaform heeft een eigen maateenheid: de Novaform². Hiermee vertellen we over de door ons toegevoegde waarde aan een project. Wat wij als heel normaal ervaren, ís vaak niet zo normaal. Hoe ziet Guus dit?

Hoe ziet jouw loopbaan eruit?
"Na de HBO Bouwkunde begon ik als werkvoorbereider bij een aannemer, waar ik vooral de uitvoeringstechnische kant van het vak leerde. Dat was een leerzame tijd. Ik vind het een aanrader voor een ieder die actief is of wil zijn in de vastgoedsector, om de nodige praktijkervaring op te doen. Daarna heb ik ruim 10 jaar bij adviesbureaus gewerkt waar ik me vooral bezig hield met planontwikkeling, bouwbegeleiding en onderhoudsmanagement. Al deze opgedane kennis kwam mooi samen in de rol als projectontwikkelaar waaraan ik 6 jaar geleden bij Novaform begon."

Een goede balans vinden tussen uitstraling, toekomstbestendigheid, efficiënt ruimtegebruik en investeringen

Wat betekent de Novaform² voor jou?
"Toekomstbestendig bouwen is in ons vak al jaren onderwerp van gesprek. De gebouwde omgeving wordt steeds energiezuiniger en klimaatbestendiger. Circulair bouwen staat ook steeds vaker op de agenda. Als projectontwikkelaar ga ik graag de uitdaging aan om in het project een goede balans te vinden tussen uitstraling, toekomstbestendigheid, efficiënt ruimtegebruik en investeringen. Het geeft me voldoening als hiermee die extra Novaform² gevonden wordt waarvan de eindgebruiker nog vele jaren plezier heeft."

Kun je een voorbeeld geven van een project waar je die extra Novaform² gevonden hebt?
"In de binnenstad van Utrecht heb ik aan de St. Jacobsstraat een renovatie- en transformatieproject gedaan. Het oorspronkelijke gebouw uit de jaren ’50 had een volwaardige winkellaag in de kelder die middels een grote trap met de begane grond verbonden was. Op enig moment is het pand als kantoor in gebruik genomen waarbij het trappenhuis is dichtgezet. Waar de renovatie met name als facelift bedoeld was, heb ik dit trappenhuis weer in ere laten herstellen waardoor er licht en lucht in de kelder ontstond. Nu is de kelder een functionele verdieping met kantoorruimtes en zelfs een restaurant. Niet alleen brengt het gebouw waarde en sfeer in zijn omgeving, ook in de basis zijn er waardevolle meters toegevoegd die anders alleen berging hadden kunnen zijn."

Wat vind je het leukste aan je werk?
"Het leukste aan mijn werk vind ik dat ik op heel veel plekken in Nederland met verschillende projectteams aan leuke ontwikkelingen mag werken. Het is een mooi ding om samen met anderen gebouwen en omgevingen te creëren waar mensen met plezier gebruik van kunnen maken, kunnen wonen en verblijven. Ik heb eerder een visie voor Novaform uitgewerkt hoe wij samenwerkingen met bouwpartners aangaan, en hoe wij een projectproces insteken. Momenteel ben ik bezig met twee binnenstedelijke ontwikkelingen waarvan de complexiteit ons vraagt vroegtijdig met onze bouwpartners in overleg te gaan. Met deze projecten kan ik de visie op samenwerking gelijk in de praktijk brengen. Ik ben van mening dat een goed en zorgvuldig voorbereide start met een bouwpartner en open communicatie onderling de basis vormen voor een succesvolle samenwerking."

Op welk project ben je het meest trots?
"Bijzonder trots ben ik op De Weezenlanden, een project waar een echte toekomstbestendige leefomgeving met oog voor natuurinclusiviteit en klimaatadaptatie is gecreëerd. Van mensen in en van ver buiten de stad kwamen complimenten over hoe mooi die wijk qua architectuur en aangelegde straten aansluit op de historische binnenstad van Zwolle. We hebben zelfs een schildje gekregen van de wijkvereniging 'vrienden van Assendorp', de wijk waar De Weezenlanden onderdeel van uitmaakt, als erkenning van de mooie bijdrage aan hun wijk. Dat vind ik een heel mooi compliment!"

Wat doe je als eerste als je thuiskomt?
"Werkkleren uit, relaxkleren aan en even gaan zitten. Dat doe ik het eerst als ik klaar ben met werken. Vaak kook ik het avondeten, dat vind ik ontspannend. En een fijne tegenhanger van het werken is ook een potje squash in de avond met vrienden en het trainen en coachen van het voetbalelftal van mijn oudste zoon. Ik ben daar een paar jaar geleden mee begonnen. Het is prachtig om de ontwikkeling te zien die de voetballertjes doormaken. Het maakt mijn hele weekend goed als ze op zaterdag een goede wedstrijd spelen."

Wat is typisch Guus?
"Ik ben vaak recht door zee, wat soms bij andere over kan komen als wat kort door de bocht. Ik spreek graag mijn mening uit en wind er geen doekjes om. Daar moeten mensen wel eens aan wennen en me wat beter leren kennen voordat ze dat in mij waarderen. Andersom kan ik het enorm waarderen als anderen ook gewoon zeggen waar het op staat."

Welke dromen heb je voor jezelf?
"Ach, ik ben al een aardig tevreden mens. Ik heb een leuke vriendin, twee geweldige kinderen, een fijn huis, een goede job. Wat wil een mens nog meer dan?"

De Novaform²

De Novaform2 vertelt het verhaal waarom projecten, mensen en technieken zo bijzonder zijn en hoe deze bijdragen aan specifieke wensen vanuit de markt. Ze visualiseert onze visie naar de wereld: een omgeving creëren die de verandering in tijd kan doorstaan. De Novaform² schept zo meer ruimte. Nu en in de toekomst. Meer over de Novaform² lees je hier.

Nieuwsoverzicht
Deel dit verhaal