Edwin Kolkhuis Tanke, algemeen directeur Novaform

De 100 kwartalen van Edwin Kolkhuis Tanke

4 oktober 2021

Volgend jaar bestaat KlokHolding 100 jaar. Een feestelijke reden om terug te blikken op onze organisatie én onze mensen, want Novaform is samen met KlokGroep - en sinds kort ook Heilijgers - onderdeel van KlokHolding. In de rubriek ‘De 100 van…’ lichten wij een persoonlijk jubileum uit van onze collega’s. In deze editie blikt Edwin Kolkhuis Tanke, algemeen directeur van Novaform, terug op meer dan 25 jaar van zijn carrière.

“Eigenlijk maakte ik al langer dan 100 kwartalen geleden kennis met Planoform, dat na de overname door KlokHolding van naam veranderde in Novaform. Ik kwam hier binnen als stagiair tijdens mijn studie bouwkunde, dankzij mijn neef.”

Hoe zag je eerste werkdag eruit?

“Toen ik hier stage kwam lopen, zat onze werklocatie in Best met slechts vier collega’s. Daardoor was het contact laagdrempelig en kon ik een kijkje nemen in alle facetten van het vak. Ik mocht meelopen met de ontwikkelaar, de acquisiteur ondersteunen en af en toe vroeg de directeur of ik met hem mee wilde naar vergaderingen en werkbezoeken. Het was echt een geluk dat ik omgeven was door mensen die daarvoor openstonden.

Na mijn afstuderen ben ik aan de slag gegaan als bouwkundig projectcoördinator bij KPN. Een jaar later, in 1996, werd ik gebeld door mijn oude stageplaats met de vraag of ik terug wilde komen.”

Wat is er in 100 kwartalen voor jou veranderd?

“In dat jaar begon ik als junior projectontwikkelaar. Inmiddels was mijn neef niet meer werkzaam bij het bedrijf en vertrok een andere collega, waardoor ik een jaar later doorgroeide tot senior projectontwikkelaar. Dat betekende veel meer verantwoordelijkheden. Ik werd al snel in het diepe gegooid en dat was voor mij dan ook een leerzame periode. In 2000 waren we al behoorlijk gegroeid en werd ik aangesteld als adjunct-directeur en daarmee vormde ik een brug tussen de werknemers en de directie. Iedereen kwam bij mij als er iets speelde en daardoor kreeg ik alles mee van wat er binnen het bedrijf gebeurde. Dit veranderde in 2003 toen Planoform zich opsplitste en onze tak als Novaform door KlokHolding werd overgenomen. Ik werd algemeen directeur en daardoor ontstond er een grotere afstand tot de collega’s. Een nieuwe adjunct-directeur nam de functie van scharnierpunt over en daar moest ik eerlijk gezegd wel aan wennen”, lacht Edwin. “Het is denk ik een natuurlijk mechanisme.”

Wat zijn de hoogtepunten in jouw 100 kwartalen bij Novaform?

“Ik heb de afgelopen 25 jaar geen dag gehad waarop ik dacht ‘wat heb ik toch een vervelende baan’, dus het is lastig om één hoogtepunt te noemen. In het begin van mijn carrière in 1999 kreeg ik een groot project in Raamsdonkveer toegewezen. Het besloeg de bouw van 150 woningen met een gebiedsontwikkeling eromheen. Het was ontzettend leerzaam, omdat ik veel verschillende taken kreeg zoals onderhandelen met de gemeente over de grondcontracten en de infrastructuur, en het contact onderhouden met de aannemers."

KlokHolding is een familiebedrijf dat de capaciteiten van haar mensen écht waardeert, ook van de mededirecteuren.

"Toen ik in 2003 aantrad als directeur kreeg ik de gelegenheid om aandeelhouder te worden van Novaform en later van KlokHolding en dat is eigenlijk heel bijzonder."

Hoe ziet de toekomst van Novaform en de branche eruit?

“De bouw is lange tijd heel ‘klassiek’ gebleven en innovatie heeft lang op een laag pitje gestaan. Je merkt dat er de laatste jaren een grote inhaalslag wordt gemaakt en je een soort vliegwieleffect krijgt. Prefab woningbouw is daar een goed voorbeeld van en ook Novaform innoveert hiermee. We bouwen inmiddels al een tijdje met prefab onderdelen in de laagbouw en sinds kort is deze bouwtechniek ook toe te passen in de bouw van appartementencomplexen."

“Novaform heeft naast de Nederlandse locaties in Eindhoven en Rotterdam ook twee buitenlandse vestigingen, één in Duitsland (Düsseldorf) en één in Polen (Poznan). Ook hier zijn mooie ontwikkelingen gaande. Het is bijvoorbeeld heel interessant om te zien hoe anders de woningmarkt is in Polen. Het land is in opbouw, waardoor de projecten en daarmee de schaalvolumes groter zijn. Dit vergt voor ons een grotere voorinvestering en die extra risico’s maken het wel spannend”, vertelt Edwin. “Gelukkig zijn we ook in het buitenland succesvol gebleken en dat geeft een grote voldoening. Geen dag in mijn werk is hetzelfde en het kan zomaar zijn dat ik ’s ochtends op werkbezoek ben in Polen en aan het eind van de middag een vergadering bijwoon in Nijmegen. Het is geweldig om leiding te geven aan het bedrijf waar ik aan de oorsprong van heb gestaan.”

Edwin Kolkhuis Tanke

Begon zijn eerste werkdag in 1996 bij Planoform dat na de overname door KlokHolding in 2003 veranderde in Novaform. Hij groeide in zeven jaar tijd uit van junior projectontwikkelaar naar algemeen directeur. Edwin is geboren op 10 mei 1973 in Puttershoek en woont inmiddels in Helmond. Hij is getrouwd met Diane en heeft drie kinderen: Quinten (15), Marie-Lou (13) en Olivia (10). Zijn vrije tijd besteedt Edwin aan hardlopen, roeien en fitness. “Ook koken vind ik erg leuk en ik houd dan ook van een gebalanceerde ‘low & slow’ barbecue met veel groente boven de kolen.”

Op de site van KlokGroep staan al meer verhalen in de reeks 'De 100 van...'

Nieuwsoverzicht
Deel dit verhaal