De 100 dagen van Frans Wasmann

1 september 2022

Ons jubileumjaar is aangebroken! Het jaar 2022 waarin we 100 jaar bestaan. Een feestelijke reden om terug te blikken op onze organisatie én onze mensen, want Novaform is samen met KlokGroep en Heilijgers onderdeel van KlokHolding. In de rubriek ‘De 100 van…’ lichten wij een persoonlijk jubileum uit van onze collega’s. In deze editie spreken we met projectontwikkelaar Frans Wasmann over zijn eerste 100 dagen bij Novaform in Poznan.

Sinds begin 2022 is Frans Wasmann de tussenpersoon tussen de vestiging van Novaform in Poznan en de collega’s in Nederland. In Polen houdt hij zich bezig met het verder professionaliseren en stroomlijnen van administratieve systemen en marketing-processen, én is hij betrokken bij projecten in Poznan waar een Nederlandse component aan zit. Bijvoorbeeld bij verkoopvoorbereidingen aan een Nederlandse belegger. Daarnaast werkt hij als projectontwikkelaar in Rotterdam ook aan enkele nieuwbouwprojecten in de Randstad. Een druk bestaan dus! "Het is flink schakelen tussen alle locaties en opdrachten. Ik ben een soort vliegende kiep van Novaform", zegt Frans met een knipoog.

Hoe waren jouw eerste 100 dagen in Polen?

"Mooi en uitdagend! Ik ben doorgaans twee weken in Polen en daarna drie weken in Nederland. Inmiddels heb ik mijn draai aardig gevonden, want in het begin ben je vooral druk met het leren kennen van bijvoorbeeld de Poolse cultuur en regelgeving. Die verschillen nogal met Nederland. ICT en administratieve systemen zijn daarom niet een-op-een van de backoffice in Nijmegen te kopiëren naar Poznan. Verkoopprocessen lopen in Polen ook anders. Omdat we in Poznan een groeiend aantal projecten hebben en de vestiging behoorlijk in de lift zit, is het nu nodig om de backoffice verder te professionaliseren. Kortom: het is tijd voor de volgende stap in Polen en daar help ik bij."

Spreek je al 100 woorden Pools?

"Haha, niet echt, het is een ingewikkelde taal. Ik ken de sociale beleefdheden en begroetingen, maar verder gaat alles op kantoor in het Engels. En dat spreken ze daar heel goed, dus de noodzaak om Pools te leren is er niet. De Polen zijn bovendien super gastvrij. Ik ben ongelofelijk hartelijk ontvangen door onze collega’s in Poznan en de vestigingsdirecteuren Marcin en Krzysztof hebben erg hun best gedaan om mij een warm welkom te geven. Ze halen en brengen me van en naar het vliegveld, nodigen mij in het weekend uit om te komen eten of nemen me mee voor een rondje mountainbiken. Die ontvangst heeft mij een goede start gegeven."

Is het moeilijk schakelen tussen alle locaties?

"Vooral in het begin vond ik het lastig om mijn projecten van Novaform in Nederland deels te parkeren als ik in Poznan was. Vanuit onze vestiging in Rotterdam ben ik onder meer bezig met de ontwikkeling van grondgebonden woningen in ’s-Gravenzande en Noordwijkerhout. Dat is een rijdende trein en dan is de verleiding groot om ook op afstand daar veel mee bezig te zijn. Inmiddels ben ik in Poznan redelijk ingevoerd, dus kan ik mijn focus beter verleggen."

Ben je in Poznan alleen aan het werk of heb je er ook een sociaal leven?

"Ik heb over het algemeen dezelfde werkdagen als in Nederland. Buiten het werk om probeer ik Poznan een beetje te ontdekken, want het is een mooie stad. Of ik ben in mijn appartement. Ik spreek buiten werktijd wel eens af met een collega, maar verder heb ik in Polen geen kennissen. Ik ga ’s avonds en in het weekend wel regelmatig sporten: hardlopen of zwemmen. Of gewoon lekker een Netflix-serie kijken natuurlijk. Mijn vriendin is ook een keer mee geweest en dat is natuurlijk wel veel gezelliger dan alleen."

Vindt je vriendin het niet erg dat je vaak lang weg bent?

"Nee, we hebben ons erop ingesteld dat dit een aantal jaren zo is. Bovendien is twee weken te overzien. Veel langer wil ik er ook niet structureel achter elkaar zijn, want thuis in Amsterdam heb ik natuurlijk een veel socialer leven."

Frans Wasmann

Werd geboren op 4 januari 1990 en groeide op in de buurt van Eindhoven. Hij studeerde Economie in Rotterdam en verhuisde daarna naar Amsterdam. Inmiddels woont hij een jaar samen met zijn vriendin Mirjam (29) in Amsterdam. Frans werkte eerst enkele jaren bij Deloitte, voordat hij de overstap maakte naar de bouwwereld. Na drie jaar bij Trebbe ging hij in 2021 aan de slag bij Novaform. Frans (neef van Ton van de Klok) is de vierde generatie in het familiebedrijf.

Nieuwsoverzicht
Deel dit verhaal