Bouw sluitstuk deelplan De Lanen op Landgoed in den Houte Noordwijkerhout gestart

Landgoed in den Houte in Noordwijkerhout nadert voltooiing met de bouw van het laatste deelplan, De Lanen 6. Dit sluitstuk biedt 31 sociale huurwoningen en 15 koopwoningen. De wijk legt de nadruk op duurzaamheid, met energiezuinige woningen volgens de BENG-norm, en een collectief warmtekoudesysteem (WKO). Het project, ontwikkeld door Novaform en Trebbe, is sociaal en ecologisch inclusief, met een mix van woningtypen en aandacht voor natuurinclusiviteit. De bouw startte in 2020 en zal naar verwachting in de zomer van 2025 volledig afgerond zijn.

‘Op naar een wijk met een plek voor iedereen’

Onlangs is de bouw gestart van het laatste deelplan in De Lanen op Landgoed in den Houte Noordwijkerhout. Het sluitstuk van De Lanen biedt plaats aan 31 sociale huurwoningen voor woningcorporatie Padua en vijftien koopwoningen. Om de start bouw te markeren, begroeven wethouder Kortleven, Arjan Hogenboom, directeur Trebbe, Marianne Soons, manager Wonen bij Padua en Sjaak Geerlings namens HBNZ een tijdcapsule in de fundering van de woningen. Dit onder toeziend oog van toekomstige bewoners. Landgoed in den Houte is een ontwikkeling van Ontwikkelingscombinatie Novaform-Trebbe en is de jongste wijk van Noordwijkerhout.
Wethouder Kortleven: “De gemeente Noordwijk is nu al trots op de nieuwe woonwijk op Landgoed in den Houte. In een tijd waarin het voor veel mensen in Nederland lastig is om een goede, duurzame woning te vinden, biedt Noordwijk hiermee een groot aantal nieuwe koop- en huurwoningen. In alle prijsklassen, in een omgeving met een rijke historie en veel groen.”

De Lanen, deelplan 6 hét sluitstuk

Deelplan 6 is het sluitstuk van De Lanen en biedt naast zeven sociale huurwoningen en 24 sociale huurappartementen ook plaats aan vijftien koopwoningen, die allemaal verkocht zijn. Het ontwerp van de woningen is van de hand van KOW architecten en is rijk gedetailleerd en goed ingepast in de omgeving. De Lanen 6 is vlak bij de Franse Tuin en het monumentale Sint Bavogebouw gesitueerd. Niels van Ginkel, directeur bij Novaform Rotterdam is blij met de start bouw: “Iedere start bouw is bijzonder. Maar dat we hier starten met het sluitstuk van De Lanen, dat is memorabel. Dit is het sluitstuk van het deelplan De Lanen. De voltooiing van Landgoed in den Houte komt steeds dichterbij. Wij wensen de bewoners alvast veel woongenot toe.”

Duurzaam wonen

De woningen en appartementen voldoen aan de BENG-norm (Bijna Energieneutraal Gebouw) en krijgen daardoor een energiezuinig A+++label. De woningen worden aangesloten op het collectieve warmtekoudesysteem (WKO) van Landgoed in den Houte. Met deze duurzame installatie kunnen de bewoners hun woning verwarmen en koelen. Door de combinatie met hoogwaardige isolatie, zijn de bewoners straks ook verzekerd van een betaalbare energielast.

Een duurzame en klimaatadaptieve wijk

Landgoed in den Houte is een inclusieve wijk, in de ruimste zin van het woord. Er is veel aandacht voor natuurinclusiviteit en klimaatadaptiviteit door onder meer het herstel van de Engelse en Franse tuin, maar ook door het behoud van bestaande bomen. In de verschillende deelplannen zijn tal van verschillende type nestkasten in de gevels van woningen en appartementen verwerkt.

Sociaal inclusief

Ook is Landgoed in den Houte sociaal een inclusieve wijk. Door de verschillende type woningen en appartementen in de sociale huur, middenhuur en verschillende segmenten koop, biedt Landgoed in den Houte een thuis aan een brede doelgroep. Daarnaast wordt door de parkachtige setting en de verschillende tuinen sociale ontmoeting gestimuleerd. In totaal heeft Padua dan 152 sociale huurwoningen afgenomen van Trebbe en Novaform, waarvan 81 grondgebonden woningen en 71 appartementen, mede dankzij subsidies. Deze woningen houdt Padua langdurig beschikbaar voor mensen die een sociale huurwoning nodig hebben. Sjaak Geerlings, voorzitter HBNZ: “Een prachtige afronding van Landgoed in den Houte voor Padua. Wij hopen op een voorspoedige bouw voor de bouwers, en wensen de toekomstige huurders veel woongeluk.”

Landgoed in den Houte nadert voltooiing

De bouw van de woningen en appartementen start na de zomervakantie. Naar verwachting wordt de laatste woning in De Lanen deelplan 6 rond de zomer van 2025 opgeleverd. En zo nadert Landgoed in den Houte een duurzame, inclusieve wijk de voltooiing. De bouw van het eerste deelplan startte in mei 2020. Inmiddels zijn er ruim vijfhonderd woningen en appartementen in aanbouw of gerealiseerd. In totaal komen hier ongeveer 700 zorg-, rij-, twee-onder-een-kapwoningen en appartementen bestemd voor de sociale verhuur, vrije sector huur en verkoop. De transformatie van het voormalige klooster behoort ook tot de herontwikkeling. Arjan Hogenboom, directeur bij Trebbe, vertelt dat Landgoed in den Houte naadloos aansluit op de missie ‘Samen bouwen aan geluk’. “Hier ontwikkelen en bouwen we met respect voor de rijke historie en aandacht voor de aarde, maatschappij, mens en de toekomst een hele duurzame en prettige leefomgeving. Met ieder deelplan wordt het Landgoed weer mooier en beter. Dit wordt een wijk waar over 100 jaar mensen nog steeds graag willen wonen, daar ben ik trots op.”

Over Landgoed in den Houte

Landgoed in den Houte is een ontwikkeling van ontwikkelcombinatie Novaform-Trebbe en is gesitueerd op het Bavo-terrein. Dit terrein diende in de periode 1914-2014 precies een eeuw lang als psychiatrisch ziekenhuisterrein. Door de herontwikkeling naar een groen woonmilieu met een grote diversiteit aan woningen zal het Bavo-terrein weer blijvend waarde toevoegen aan de kern van Noordwijkerhout. Landgoed in den Houte brengt de bestaande landschappelijke structuren opnieuw tot bloei. De Engelse Tuin, met veel water en karakteristieke witte bruggetjes, werd in 2023 officieel geopend. De Bavo-sloot ontwikkelt zich tot een meanderende waterloop in een doorlopend parklandschap.

32838 - VV 01

32838 - Ext 04-small

32838 - Ext 03-small

32838 - Ext 01

Nieuwsoverzicht
Deel dit verhaal