Directeur Bert van Mierlo met op de achtergrond John Kester van Van Mierlo Bouw & Ontwikkeling
John Kester, commercieel manager Van Mierlo Bouw & Ontwikkeling
Marcel Schouten, locatiemanager OBWZ voor het nu nog braakliggende terrein.
Artist impression Boomgaerde
Artist impression Boomgaerde
Artist impression Boomgaerde

Boomgaerde, Achter de duinen in het Westland

21 maart 2021

Tussen Monster en Den Haag, ontwikkelt Ontwikkelingsbedrijf De Westlandse Zoom (kortweg OBWZ) het omvangrijke nieuwe woongebied ‘Achter de duinen’: een prachtig groen en waterrijk gebied in het voormalige kassengebied. Voor deelname aan de tender voor de ontwikkeling van ongeveer 184 grondgebonden woningen sloegen Van Mierlo Planontwikkeling BV en Novaform Vastgoedontwikkelaars West B.V. de handen ineen. Als Ontwikkelingscombinatie Westland VOF kwamen zij met het winnende plan: Boomgaerde – Achter de Duinen.

OBWZ, een samenwerking tussen Gemeente Westland en BPD Ontwikkeling B.V., is de gebiedsontwikkelaar achter de diverse woningbouwlocaties in Monster, Kwintsheul en Poeldijk, waarvan ‘Achter de duinen’ de grootste in de Westlandse Zoom is. Het gebied is onderverdeeld in Westmade Noord en Westmade Zuid en daar worden in totaal ongeveer 1200 woningen gerealiseerd. Marcel Schouten, locatiemanager OBWZ: “Voor Westmade Noord is de bestemmingsplanprocedure doorlopen voor de ontwikkeling van ongeveer 500 woningen. BPD gaat daar ongeveer 240 woningen realiseren in het project Noorderduin. Boomgaerde is de tweede grote ontwikkeling in dit gebied, verdeeld in drie deelplannen.”


Niet de eerste de beste

Van Mierlo Bouw & Ontwikkeling wilde de tender héél graag winnen. Bert van Mierlo, directeur: “Onze ervaring is dat OBWZ nooit gaat voor de eerste de beste partij die een plan indient.” Dus toen OBWZ Van Mierlo benaderde voor de tender, stelde die direct voor dit samen met Novaform op te pakken. Bert: “Samen sta je sterk. Novaform heeft ons als bouwteampartner eerder input gevraagd voor de ontwikkeling van het woongebied Poeldijk. Die samenwerking verliep zo goed dat we daar nu een vervolg aan geven. We versterken elkaar in het gedachtengoed.”

Onderscheidend plan

Naarmate de ontwikkelingscombinatie langer met de locatie bezig was, zag ze steeds beter de kwaliteit van de plek: de nabijheid van de duinen, het strand, het park Madestein, en de stadse voorzieningen van Den Haag zijn dichtbij. “Wij worden blij van zo’n locatie”, erkent John Kester, commercieel manager Van Mierlo Bouw & Ontwikkeling. “Dat inspireert. De naam Boomgaerde en het logo laten dat ook zien. Alles klopt en raakt de juiste snaar.” Dat is volgens Marcel ook te zien aan het plan: “De Van Mierlo-Novaform-combinatie is erin geslaagd om met een onderscheidend plan te komen, qua producten en qua architectuur. De entree met een herenboerderij is goed gekozen. Een ander goed voorbeeld is de brede variant op een tweekapper met daardoor een grotere achtertuin. Dit soort cruciale punten zorgt voor grote verbeteringen. Naast een goede grondprijs heeft dit ervoor gezorgd dat we voor dit plan gaan.”


Breed assortiment

Het plangebied ligt naast een Natura 2000-gebied, de Solleveld & Kapittelduinen die onderdeel zijn van Nationaal Park Hollandse Duinen. Ontwikkeling in de nabijheid van een dergelijk gebied vraagt extra aandacht voor reductie van stikstofneerslag. Daardoor is het aantal te ontwikkelen woningen beperkt en bedoeld voor verkoop in het middeldure tot dure segment. John: “We hebben bewust gekozen voor een breed assortiment: woningen met een beukmaat van 5.10 m tot 7.20 m, vrijstaande woningen, twee-onder-een-kapwoningen en de herenboerderij met onder de boerderijkap een aantal speciale woningen.”

De woningen zijn mooi geïntegreerd in het gebied en elk van de drie buurten krijgt een grote groene brink; de ‘Boomgaerde’.

De architectuur past bij de omgeving en er is een logische, natuurlijke overgang van binnen naar buiten, vanuit je woning, via je veranda naar een groen binnengebied.


Wekelijks platgebeld

Dat er grote behoefte is aan deze ontwikkeling, blijkt wel uit het feit dat OBWZ wekelijks gebeld wordt door mensen die vragen wanneer de woningen eindelijk in de verkoop komen. De ontwikkeling komt tegemoet aan de groeiende wens van mensen om zich te vestigen aan de rand van steden. Dit zorgt voor doorstroming. Marcel: “Boomgaerde is een perfecte locatie voor mensen die op zoek zijn naar rust en ruimte, met de stedelijke voorzieningen om de hoek.”


Duurzame en groene keuzes

In Boomgaerde worden verwarming en de warmwatervoorziening van de woningen straks geregeld met aardwarmte. Het streven is om de installatie die daarvoor komt ook in te zetten voor de tuinbouw in het Westland. John: “We hebben daar ervaring mee opgedaan in ’s-Gravenzande. Het is vergelijkbaar met stadsverwarming en een goede manier om duurzaam en betaalbaar te verwarmen.” Daarnaast krijgen toekomstige kopers de gelegenheid om te kiezen voor duurzame opties, zoals zonnepanelen. Ook is er bewust aandacht besteed aan de inrichting van achtertuinen van de woningen, inclusief een regenton en voorzieningen voor de verschillende soorten afval. Door parkeren op eigen terrein te realiseren en door een aandeel verharding uit het gebied te halen, wordt in dit plan maar liefst 60 m2 groen per woning gerealiseerd.


Vertrouwen in elkaar

Al met al is OBWZ blij dat het heeft gekozen voor een bewezen combinatie die laat zien dat ze gaat voor kwaliteit. Van Mierlo en Novaform zijn daar natuurlijk ook blij mee. Zij zijn trots op de goede samenwerking met OBWZ en kijken vol vertrouwen al uit naar het volgende samenwerkingsproject om het gezamenlijke succes ook op andere locaties voort te zetten. Naar verwachting start de verkoop van dit eerste deelplan van Boomgaerde al in het voorjaar van 2021. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via boomgaerde.nl

Fotografie: Hans Barten

Nieuwsoverzicht
Deel dit verhaal