Bewoners trots op hun witte hoekwoning aan de Zwolse gracht

27 april 2019

“Op een avond in mei 2016 kwam 's avonds het onverwachte telefoontje dat we ingeloot waren. We waren héél blij verrast!”

Tom is geboren en getogen in Zwolle, Suzan komt uit een dorpje in de buurt. Samen bewoonden ze eerst een stadswoning in de binnenstad van Zwolle. “Die was heel geschikt voor ons tweetjes”, vertelt Suzan, “maar toen we ons eerste kindje verwachtten, gingen we op zoek naar iets groters. Liefst wel in de binnenstad.” Het is in Zwolle niet gemakkelijk om een woning in de binnenstad te bemachtigen met een tuin en voldoende plaats om te parkeren, wisten Tom en Suzan. Toen bekend werd dat het voormalige Isala ziekenhuisterrein plaats zou maken voor De Weezenlanden, schreven ze zich direct in. “Net zoals heel veel Zwollenaren en mensen van buiten de stad”, besefte Suzan. “Ook veel vrienden en kennissen van ons hadden zich ingeschreven. Wij dachten dan ook dat we weinig kans zouden maken.”


Blij verrast

Op de lotingsdag waren Tom en Suzan eigenlijk al niet meer zo bezig met de uitslag. Ze hadden zich ook maar voor één woning ingeschreven: de woning waarin zij nu wonen. Suzan: “Op een avond in mei 2016 kwam half 7 ’s avonds het onverwachte telefoontje dat we ingeloot waren. We waren héél blij verrast!” In oktober beviel Suzan van Bram. Voor hem maakten ze nog even ruimte in hun bescheiden stadswoning, want de nieuwe woning was pas in het voorjaar van 2018 klaar. Nadat Tom en Suzan vervolgens hun nieuwe woning helemaal naar eigen wens hadden ingericht, verhuisden ze in september 2018 naar hun mooie grachtenwoning. Net voor de geboorte van Julia, hun tweede kindje.


Heerlijk huis

Tom en Suzan kozen ervoor om een groot deel van de woning casco te laten opleveren. “We hadden nog niet voldoende helder wat we precies wilden op het moment dat we keuzes moesten maken”, legt Tom uit. “Met een baby was het voor ons ook niet handig om steeds te moeten reizen en plannen om opties te bekijken”, voegt Suzan toe. “We hebben uiteindelijk met een binnenhuisarchitect onze plannen uitgewerkt. De slaapkamerindeling op de eerste verdieping hebben we in overleg met Novaform aangepast. En ook alle meerwerk- en maatwerkopties zijn helemaal naar wens uitgevoerd.” Suzan vindt vooral de begane grond een erg fijne plek: “We hebben een open keuken, een mooie woonkamer met een erker waar de box staat. Ik kan de kinderen daar zien spelen. En we hebben heel veel ramen aan drie wanden en dus veel licht.” Tom heeft boven zijn eigen kantoor en is daar heel graag. Vanaf de allereerste nacht slapen ze allebei ook prima in de woning. “Het is gewoon een heerlijk huis.”


Waterveilig en klimaatbestendig

Om een klimaatbestendige toekomst te realiseren, als onderdeel van het deltaprogramma voor de IJssel-Vechtdelta, kreeg Novaform subsidie van de Provincie om te komen tot een waterveilig en klimaatbestendig ontwerp. De maatregelen die Novaform trof, zijn onder andere de 5 meter hoge damwand, de verlengde fundering van woningen die dienstdoen als waterkering en de 55 grote hemelwaterinfiltratieputten om regenwater in de bodem te laten infiltreren. “Mochten de grachten overstromen, dan zitten wij in ieder geval droog.”


Fijne buren

Het contact met buurtgenoten is heel goed. Dat zijn mensen in alle leeftijden, van jonge starters tot gepensioneerden. Suzan: “Novaform had bij de start van de werkzaamheden een Facebookpagina voor ons ingericht. Dat werd na verloop van tijd een besloten groep voor buurtbewoners. En er is een app-groep waarin we wetenswaardigheden met elkaar delen. Met onze directe buren hebben we meteen contact gezocht om de voortuinen op elkaar af te stemmen. Ze zijn bij ons op kraamvisite geweest en we zijn ook bij hen welkom, bijvoorbeeld voor de housewarming.” De Weezenlanden is dus al een heel fijne wijk aan het worden. En de wijk groeit nog steeds. Naast de woning van het gezin Pfeifer wordt nu gebouwd aan een groot appartementencomplex. “We hebben uitzicht op de bouwkraan”, vertelt Suzan. “Het gaat echt als een speer. Ons huis is dusdanig goed geïsoleerd dat we in huis weinig overlast hebben van de bouwwerkzaamheden. Het is leuk om vanuit ons huis de bouw te volgen.”


Ook zo heerlijk wonen?

Binnenkort start de bouw van nog eens 107 woningen en appartementen van fase 3. Wil je net zo fijn wonen in De Weezenlanden als Tom en Suzan? Kijk dan voor meer informatie op www.deweezenlanden.nl en schrijf je in voor de updates over dit nieuwbouwproject.


Nieuwsoverzicht
Deel dit verhaal