Belvedère wint Hilversumse Architectuurprijs

12 april 2019

Het opmerkelijke, naar boven uitlopende appartementengebouw ‘Belvedère’ van architect René Zuuk was de favoriet van de vakjury.

Novaform ontwikkelde het 10 verdiepingen tellende complex met 55 appartementen voor belegger Altera Vastgoed. De projectnaam Belvedère verwijst naar het fenomenale uitzicht over Hilversum en de bosrijke omgeving.

Tijdens de uitreiking in het Hilversumse raadhuis roemde de vakjury het spectaculaire ontwerp. Voorzitter van de vakjury Rudy Uytenhaak noemde Belvedère een "spannend en innovatief gebouw dat een beeld geeft van de architectuur van de toekomst". Er werd ook stilgestaan bij de vaasvorm van het gebouw, een bijzondere creatief antwoord op de verdichtingsopgave in combinatie met de vraag om 85% van het maaiveld vrij te houden binnen de toegestane hoogte.

Publieksprijs

De publieksprijs ging naar ‘Mout’, een in 1912 gebouwde autogarage voor de welgestelden die door Zecc in oude luister is hersteld, maar nu als bierbrouwerij en stadshuiskamer. Belvedère werd in deze categorie tweede, wooncomplex Almansweide van bureau Moost derde. We bedanken iedereen die gestemd heeft.

Juryrapport

Het juryrapport zat vol lovende woorden: “Belvedère is, met de schoonheid van een salto, virtuoos knap ontworpen en realiseerbaar gemaakt. Slim en inventief, zowel constructief als qua woningindeling, met voor hoogbouw unieke grote én kleine hoekwoningen. Een moeilijke opgave die met ongekende architectonische beheersing is gemaakt.

Kijk hoe de geraffineerde gevels in prefab baksteen steeds wisselend omhoogklimmen en de uitkragende prefab balkons de beweging van het volume volgen en versterken.

Slim, gewaagd, spannend, markant en energiek zijn enkele benamingen die de uiterlijke verschijning oproept. Het gebouw presenteert zich duidelijk, voegt energie toe en ‘doet’ iets op deze locatie.

De jury begrijpt dat het spraakmakende ontwerp, dat niet direct ‘lief-mooi’ is, kan schuren bij de Hilversummers, doch is van mening dat de Mediastad met zo’n uitgesproken gebouw - en architectuur is emotie - ook nieuwe mogelijkheden voor de toekomst openlegt. Het gewaagde, inspirerende en originele concept, de relevantie en de context van het gebouw als eyecatcher in zijn omgeving, de complexe, spannende architectuur en de uitstraling van solitaire grootsheid geven de doorslag bij de beslissing.

De vakjury is om het bovenstaande eensgezind in zijn keuze: Belvedère verdient de Hilversumse Architectuurprijs 2019.”


Bekijk HIER het artikel in de Gooi en Eemlander.


Nieuwsoverzicht
Deel dit verhaal