Barmhartige Samaritaan in de oude gevel van het ziekenhuis
Barmhartige Samaritaan wordt voorzichtig uit de oude gevel gehaald
Barmhartige Samaritaan gereed om terug geplaatst te worden.
Wethouder Ed Anker onthult het teruggeplaatste kunstwerk.
Het oude reliëf op z'n nieuwe plek.
Het oude reliëf op z'n nieuwe plek.

Barmhartige terugplaatsing in Zwolle

6 november 2020

Als vastgoedontwikkelaar hebben wij oog voor detail en kijken we altijd hoe we toegevoegde waarde kunnen realiseren per m². We voelen de verantwoordelijkheid voor een betekenisvolle invulling van onze projecten, zodat ze beter passen bij de omgeving. Hierbij hebben we niet alleen aandacht voor het gebouw of de woning, maar juist ook voor de mens, diens leefomgeving en historie. Dit noemen we de Novaform². Vierkante meters die klaar zijn voor de toekomst!

De Novaform² is ook toegepast in ons project De Weezenlanden in Zwolle. Het voormalige ziekenhuisterrein hebben wij getransformeerd naar een woonlocatie met naast 140 woningen ook 144 appartementen. In de gevel van de voormalige zusterflat was een kunstwerk aanwezig, in de jaren zestig gemaakt door kunstenaar Auguste Adrianus Marie Manche. Dit kunstwerk verbeeldt in reliëf het Bijbelverhaal van de Barmhartige Samaritaan.

In overleg met Gemeente Zwolle en woningstichting SWZ hebben we laten onderzoeken welke mogelijkheden er waren voor behoud van het kunstwerk. Uiteindelijk hebben we gekozen voor het opnemen van deze unieke gevelsteen in de nieuwbouw op de plaats van het oude ziekenhuis. Toen in juli 2017 de zusterflat gesloopt werd, hebben wij het kunstwerk met zorg en aandacht uit de gevel laten hijsen en bewaard voor herplaatsing in De Weezenlanden.

Inmiddels is deze Barmhartige Samaritaan succesvol teruggeplaatst en in volle glorie te bewonderen! Het beeld is opgenomen op een prominente plek boven de ingang van appartementencomplex ‘De Samaritaan’ aan de Luttenbergstraat. Op 5 november is het kunstwerk coronaproof onthuld door wethouder Ed Anker.

Omdat het geplande onthullingsmoment met huurders en andere betrokkenen vanwege corona niet door kon gaan, is er een video gemaakt. Hierin zie je wethouder Anker het beeld onthullen, vertellen Freerk Wind (SWZ) en onze adjunct-directeur Paul van den Heuvel over de bouw en het resultaat. Ook vertelt huurder meneer Wit over het wonen in ‘De Samaritaan’ en deelt de dochter van de kunstenaar, mevrouw Manche, haar herinneringen over het maken en plaatsen van het reliëf. Bekijk hier de video.

Fotografie: Frans Paalman


Nieuwsoverzicht
Deel dit verhaal