Tienvoet, Heinenoord

Vijf Tiny Houses en nog 127 andere woningen aan de Tienvoet in Heinenoord

4 september 2019

In Heinenoord heeft combinatie Novaform en Kroon & De Koning de tender gewonnen voor uitbreiding van het dorp met 142 nieuwe woningen. Gemeente Hoeksche Waard koos voor deze combinatie na een aanbestedingsprocedure waaraan meerdere ontwikkelaars deelnamen.

De historie en huidige indeling van het dorp en het omringende landschap zijn gebruikt als inspiratie voor het ontwerp en omvat drie nieuwe leefgebieden die het karakter van het dorp versterken en het dorp verbindt met het ommeland:

  • ‘De Laan’: de nieuwe, statige, groene entree van het dorp.
  • ‘De Waard’: een groen lint door het gebied waar buurtbewoners kunnen recreëren.
  • ‘De Kreek’: een breed waterlandschap aan de oostzijde van het dorp voor vermaak en waterbuffering.


Gevarieerde wijk

In de nieuwe woonwijk komen zowel koop- als huurwoningen: rijwoningen, twee-onder-éénkapwoningen maar ook vrijstaande woningen en appartementen. De bedoeling is dat er ook enkele vrije kavels en vijf kleine starterswoningen, zogenaamde ‘Tiny Houses’ worden gerealiseerd.


Klimatologische voorzieningen

Het plan is duurzaam in klimaatadaptatie en materiaalgebruik. Alle woningen worden gasloos en uitgerust met energiebeperkende voorzieningen. De sociale huurwoningen worden zelfs nul-op-de-meter. In de openbare ruimten komen diverse duurzame en klimatologische voorzieningen, waaronder een waterbufferzone, waterdoorlatende verhardingen, schaduwplekken, sedum- en grasdaken en een energie-opwekkende speeltuin. Er is ruimte voor wandel- en fietsroutes en veel groen in de vorm van hagen, bomen en struiken. Parkeren vindt plaats in parkeerhoven en er komen laadpalen voor elektrische voertuigen.

Planning

Het planvoorstel voor een nieuwe wijk wordt de komende maanden verder uitgewerkt en medio 2020 in procedure gebracht. De verwachting is dat in 2021 de eerste paal de grond in gaat.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in dit plan, schrijf je dan HIER in voor de nieuwsbrief.

Dit project is een samenwerking van Novaform, Kroon & de Koning, Plein 06, Alba Concepts en RoosRos Architecten.

Nieuwsoverzicht
Deel dit verhaal