De Novaform² van De Bankier

20 juli 2022

We maken allemaal onderdeel uit van de schaarse leefruimte in de Nederlandse dorpen en steden. Als vastgoedontwikkelaars voelen wij de verantwoordelijkheid om vooruitstrevend na te denken over de invulling van beschikbare vierkante meters. Zeker bij complexe binnenstedelijke ontwikkelingen worden we uitgedaagd om bij iedere meter te kijken of we écht waarde en waardering toevoegen aan het project. Alleen dan spreken we over de Novaform²; vierkante meters die klaar zijn voor de toekomst! We laten dit keer zien hoe we de Novaform vierkante meter hebben toegepast in Tilburg, bij woontoren De Bankier.

Ontwerp

De locatie van project De Bankier bevindt zich in het hart van de stad Tilburg, aan een van de belangrijkste verkeersaders die door het centrum loopt. Binnenstedelijk bouwen op de millimeter is de uitdaging: zonder plek voor een echte bouwplaats verrijst hier een woontoren van 75 meter hoog. De architecten van Diederendirrix wisten de rechte vorm toch sculpturaal te maken. De belijning in de betonnen gevel maakt de Bankier tot een karakteristiek nieuw baken aan de rand van de binnenstad.

De keuze voor prefab

Zonder ruimte om de bouwplaats groot af te zetten, is er ook geen ruimte om bouwmateriaal op locatie te laten staan. Een geprefabriceerde toren werd de oplossing. Zowel de dragende wanden, de vloeren, als de gevelelementen inclusief kozijnen zijn vooraf in de fabriek van Hibex in Groningen geproduceerd en werden vervoerd naar een bouwhub buiten Tilburg. Alle vrachtwagens worden op het juiste moment geladen, komen op de bouwlocatie aan, worden daar direct gelost om vervolgens meteen weer door te rijden. Met twee verkeersbegeleiders aan de poorten en een strakke planning groeide De Bankier elke week een verdieping. Deze logistieke puzzel zorgde tevens voor minimale overlast voor de directe omgeving.

Kees-Jan Oosterhout, hoofduitvoerder van Huybregts Relou, vertelt in deze video meer over de uitdagingen bij de totstandkoming van De Bankier.

De Novaform² van De Bankier

Nieuwsoverzicht
Deel dit verhaal